TIM logo    
 
 
Srpski / English
Broadcast logo
 
Cisco UC520 Cisco 7905 Cisco 7941 Cisco 7931g Cisco 7961g Cisco 7970g Cisco 7935 Cisco 7937g Cisco 7985g Cisco 7920 Cisco 7914 Cisco CIPC

IP telefonija (VoIP)

IP telefonija (VoIP), kao sredstvo audio/video komunikacije, se sve češće koristi u svakodnevnom radu. Zamenom klasičnog telefonskog sistema IP sistemom, možete smanjiti troškove telefoniranja, kako u lokalu, tako i pri međunarodnim pozivima.

IP telefoniranje možete koristiti kako u svojoj kućnoj ili poslovnoj mreži (LAN), tako i putem Interneta. U slučaju da Vaša kompanija ima predstavništva na više lokacija (u jednom ili više gradova), posredstvom Interneta se te lokacije mogu povezati u jednu mrežu, čime se omogućavaju besplatni razgovori između tih lokacija.

IP telefonija inicijalno podrazumeva prenos glasa i slike. Međutim, putem IP telefonske centrale moguće je kreirati sistem govorne pošte (Voice Mail), korisnički sistem (logovanje korisnika na telefon, čime se postiže mobilnost korisnika), kontakt centar sistem (UCCX)...

Zamenite stare analogne linije (PSTN) sa kvalitetnijom SIP trunk uslugom koju omogućava IP telefonija. SIP trunk omogućava više telefonskih linija putem jedne telefonske "parice". Jеdnostavnom softverskom nadogradnjom na IP centrali je moguće povećati broj telefonskih linija, bez potrebe za nabavkom dodatnih uređaja i postavljanja dodatnih kablova.

Nudimo Vam kompletna IP telefonska rešenja za kućna i kancelarijska okruženja, bazirana na Cisco tehnologiji:

 • IP centrale
 • IP telefoni
 • Voice FXO, FXS kartice
 • Povezivanje lokalne IP centrale na fiksnu telefonsku liniju (PSTN)
 • Povezivanje lokalne IP centrale na mobilnu telefoniju (GSM gateway)
 • Povezivanje lokalne IP centrale na SIP trunk (Telekom, Telenor, Skype)

Kratku prezentaciju o IP telefoniji možete pogledati ovde...

Za više informacija o mogućnostima koje  IP  telefonija pruža i prednostima u odnosu na klasičnu telefoniju, pišite nam na voip@timnetworks.rs

SOHO Cisco router Cisco ASA5505 Kucni ruter Home router Linksys wireless Linksys USB NAS storage HomePlug Patch panel Internet

Kućne i poslovne mreže (SOHO)

Veza sa svetom je danas postala svakodnevnica. Svakom korisniku računara je neophodna stalna i sigurna konekcija sa Internetom. Uz našu pomoć, ostvarićete potpunu multimedijalnu (audio/video) komunikaciju sa Vašom rodbinom, prijateljima, klijentima, poslovnim partnerima...

Računarske mreže se danas veoma jednostavno povezuju na Internet. Međutim, potrebno je takvu mrežu i zaštititi od neželjenih upada, kako sa spoljne, tako i sa unutrašnje strane. U slučaju da ste omogućili bežični pristup Vašoj mreži (što je danas čest slučaj), potrebno je zaštititi mrežu od neželjenih korisnika.

Poslovni korisnici mogu imati kancelarije na više različitih lokacija u jednom ili u više gradova. Uz pomoć savremenih uređaja za umrežavanje, moguće je mreže na tim lokacijama povezati u jednu (putem VPN tehnologije), čime se olakšava pristup kako računarima tako i resursima tih mreža (fajlovi, štampači...).

Povezivanje računara sa centralnom lokacijom (switch) se može obaviti kablom, bežičnim putem ili putem već postojećih strujnih instalacija (HomePlug). Na osnovu Vaših potreba, mi ćemo Vas posavetovati o najboljem načinu povezivanja.

U kućnim i poslovnim mrežama se, pored računara, mogu naći i drugi mrežni uređaji:

 • fajl server (svi Vaši bitni fajlovi na jednom mestu)
 • lokalni web server (interni sajt Vaše firme)
 • mrežni štampači

Za sve navedene (kao i mnoge druge) usluge vezane za kućne i poslovne mreže, možete nas konsultovati, i to potpuno besplatno. Doći ćemo kod Vas, pogledati stanje mreže i izneti mišljenje o trenutnoj situaciji u mreži, kao i o mogućim unapređenjima.

Wireless logo Wireless antena Cisco AP Power injector Linksys WRT54g P2P antena Sektor antena Kabl koaksijalni IP kamera

Bežične mreže (WiFi)

Bežičnim mrežama se na jednostavan način postiže mobilan i fleksibilan pristup računarskoj mreži i njenim servisima (pristup Internetu, lokalnim fajlovima, štampačima...). Brzina u bežičnim mrežama je sasvim dovoljna za udoban rad i kompletnu multimediju. Bežični 802.11n standard omogućava brzine do 300 Mbps. U prosečnoj manjoj računarskoj mreži, računari povezani kablovima dostižu brzinu prenosa do 100 Mbps.

Sigurnost u bežičnim mrežama je u današnje vreme veoma visoka, zahvaljujući jakim sigurnosnim protokolima, tako da nema bojazni od neovlašćenog upada u Vašu mrežu. Dovoljno je pokrenuti WPA2 sigurnosni protokol i postaviti jaku šifru (npr. minimum 8 karaktera).

Bežični prenos podataka je moguće iskoristiti na više načina:

 • Klasičan pristup mreži, u kojoj je dovoljno postaviti jednu ili više baznih stanica
  (Access Point - AP)
 • Veza između dve odvojene LAN mreže (Point-to-Point link - P2P)
 • Pristup mreži bežičnim putem, pri čemu se korisnik (npr. gost u nekom uslužnom
  objektu) autentifikuje kroz klasičan Web pretraživač (Hot Spot).

Cisco CLI Cisco oprema Juniper oprema Mrezni orman Server monitoring Server 1U Data centar Cloud Cloud Fiber optika IPv6

Mrežni sistemi

Veliki mrežni sistemi u poslovnim mrežama omogućavaju istovremeni pristup mreži i njenim resursima desetinama (ili stotinama) korisnika. Ovakva okruženja zahtevaju mrežnu opremu vrhunskog kvaliteta, koja izdržava neprekidan 24 časovni rad.

U velikim mrežama korisnici se prvo loguju na sistem. Na ovaj način, korisnik dobija određena prava koja može iskoristiti za pristup pojedinim resursima u mreži (npr. pristup fajlovima). Za ovakve svrhe neophodno je imati jake serverske računare koji mogu da podnesu veliki broj istovremenih zahteva.

Pojedine kompanije imaju veći broj manjih mreža na različitim geografskim lokacijama. Uz pomoć VPN tehnologije pomoći ćemo Vam da navedene mreže povežete u jednu, kako biste objedinili resurse u mreži i pojednostavili nadgledanje mrežnih uređaja.

Deo servisa iz lokalne računarske mreže može se preneti u Cloud okruženje, tj. mogu se iznajmiti servisi drugih kompanija. Jedan od takvih servisa je i E-mail. U slučaju da korisnik ne želi da održava sopstveni E-mail server (što zahteva posebnu prostoriju, hlađenje servera, utrošak struje...), dovoljno je da zakupi usluge neke od kompanija koje nude takvu vrstu usluge.

Veliki mrežni sistemi sa svojim kompleksnim IT tehnologijama predstavljaju važan deo poslovanja. Kontaktirajte nas kako biste saznali koja rešenja su najbolja i najpovoljnija za Vašu kompaniju.

Elektronika Maticna ploca Racunar Struja Sistem Ucitavanje sistema Windows Linux

Servis računara

Sve probleme sa desktop i laptop računarima, hardverske i softverske prirode, možemo otkloniti brzo, efikasno i profesionalno, vodeći pri tome računa o kvalitetu servisa, brzoj realizaciji posla i čistoći Vašeg računara.

 • Instaliranje novog operativnog sistema (Windows, Linux)
 • Driver-i (neophodni za ispravan rad računara)
 • Legalan prateći softver (za potpun multimedijalni užitak pri radu)
 • Zamena neispravnih komponenti
 • Ugradnja novih komponenti (nadogradnja računara)
 • Čišćenje od virusa
 • Čuvanje podataka (BackUp)
 • Povezivanje perifernih uređaja (štampači, skeneri...)
 • Povezivanje na Internet (kablovski, ADSL, bežični...)
 • Umrežavanje računara radi deljenja fajlova i štampača u lokalnoj mreži

Dijagnoza kvara je besplatna, bez obzira o kakvom se kvaru radi.

Servis računara se obavlja u Vašim prostorijama ili u našem servisu. U slučaju ozbiljnijeg kvara, mi preuzimamo Vaš računar i vraćamo ispravnog u roku od par dana (3-7). Pri tome se troškovi transporta ne naplaćuju, već samo cena rada i zamena delova.